Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průjem

4. 1. 2012

Průjem je poměrně častým problémem nejen u kojenců, ale troufnu si říct, že u celého věkového spektra. Důležité je rozlišit zda se jedná o průjem způsobený dietní chybou, nebo zásadný problém infekčního původu. Každopádně průjem není žádná banalita - vellmi odvodňuje tělo miminka, což je velmi nebezpečné!

Obecně - jestliže je průjem hodně řídky, je v něm hlen nebo divně smrdí a trvá to déle než 1 den - poraďte se s lékařem - může jít o silnou nesnášenlivost nějaké potraviny nebo o virovou infekci. Jestliže je dítě malátné, má vysoké teploty nebo i zvrací na nic nečekejte a jeďte na pohotovost!

Míru dehydratace můžete zjistit tak, že chytnete kůži na bříšku miminka a podržíte (můžete i trošku natáhnout) mezi prsty - jestliže se kůže vrátí do své původní podoby - je vody v těle dsotatek. Jestliže však růstane vráska tak, jak sjte ji uchopili nebo se kůže pomalu vrací do původního stavu - znamená to, že je dítě dehydrované.

V období průjmu je velmi důležité dodržovat hygienu - nejlepší je pokakaný zadeček omývat proudem vody. V tomto období je zvýšené riziko opruzení.

Jestliže Vás trápí průjem a u lékaře Vám vyšly negativní stěry mám tu pár rad jak miminku při průjmu pomoci.

Rýžový odvar - o podávání se poraďte s lékařem. Vyrobíte ho tak, že do půl litru kojenecké vody dáte asi 3-4 lžíce propláchnuté rýže a dáte vařit, dokud nebude rýže měkká až rozvařená. Nesléváte, ale vše dohromady rozmixujete. Dolejete převařenou kojeneckou vodou aby množství bylo za půl litru. Může se přisladit Glukopurem (hroznový cukr - max 1 lžičku).

Mrkvový odvar - 1 dobře očištěná středně velká mrkev se uvaří doměkka v půl litru kojenecké vody, rozmixuje se a doplní převařenou kojeneckou vodou zase do půl litru.

Oba odvary se mohou kombinovat (mrkvovo-rýžový odvar).

Odvar byste měli používat vždy čerstvý (maximálně 24 hodin) neměl by se dělat do zásoby.

Také pomáhá černý čaj - uvaříte slabý černý čaj, osladíte Glukopurem a podáváte dítku k popíjení. Ovšem pozor! Černý čaj obsahuje kofein na který většinou malé děti reagují nespavostí.

Z jídelníčku vyřaďte tuky a výrazné potraviny. Také v tomto období počkejte se zaváděním nových potravin. Také se vyhněte syrovému ovoci a především peckovému ovoci (švestky, meruňky, třešně...) i tepelně upravenému. Při průjmech je velmi důležité doplňovat tekutiny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář