Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kašel a rýma

4. 1. 2012

KAždé dítě se dříve nebo později setká s nepříjemným nachlazením. Jistě se mnou bduete souhlasit, že čím později, tím lépe.

Ale jak dítku pomoci, když už je nachlazené, má kašel a rýmu?

V první řadě bych ihned nezmatkovala a neběžela k lékaři - pravděpodobně budete sedět v čekárně s dalšími nemocnými dětmi a akorát tak vystavíte dítko nějakému dalšímu bacilu.

Pokud smrká průhledný hlen, nebo je hlen bílý, jedná se o "obyčejnou" rýmu, která není nutná léčit antibiotiky. Mimču můžete pomoci stříkáním mořské vody nebo Vincentky do nosu a odsáváním. Nedoporučuje se odsávat příliž často, ale s ucpaným nosem se mimču špatně jí, takže já odsávala pokud to bylo nutné před kojením. Kapičky do nosu často hlen rozředí tak, že z nosíku vytéká, což vůbec nevadí :-) Také pomáhá hodně větrat a zvlhčovat vzduch (třeba mokrým ručníkem přehozeným přes topení nebo postýlku).

Jesltiže je hlen žlutý nebo zelený - jedná se o zánětlivou rýmu a bylo by lepší poradit se s lékařem (já osobně vždy nejdřív zavolám a buď vyřešíme problém po telefonu, nebo mi sestřička doporučí kdy mají méně lidí abychom nemuseli dlouho čekat mezi nemocnými dětmi) a nasadit antibiotika. Také při takovéto rýmě pomáhá jeden sprej s mědí - v lékárně poradí ;-)

Kašel - pokud dítko kašle, doporučuji zavolat k doktorce a poradit se s ní. Je rozdíl mezi tím, když dítko 3x denně pokašle a tím, když kašle v jednom kuse.

Nám na kašel pomohly tyto domácí rady: zvlhčovat vzduch, nepřetopovat, olejový zábal (nahřejete trochu kvalitního oleje, namočíte do něj pláténko omotáte kolem krku (při zasažení průdušek kolem hurdníku) přes to zavážete šátek a necháte působit dokud to nezchládne - můžete i párkrát vyměnit) a hodně pít. Jestliže má dítko záchvat kašle - prý pomůže zavřít se s ním v koupelně a pustit hodně horkou vodu a zapářit koupelnu - tou párou by se měl kašel uklidnit.

Pokud dítko nemá vysoké teploty nebo venku není moc pod nulou, nevidím důvod proč by nemohlo ven - jestliže mu očividně není dobře, stačí jít jen na kratší procházku. I v zimě - čerstvý vzduch krásně nos uvolní a od kašle pomůže. Každopádně bych se ale vyhýbala kolektivům - dítko má v době nemoci oslabenou imunitu, takže snáze může chytit jiné infekce.

 

Přeji Vám abyste nemoci svých dětí prodělali co nejlépe a bez komplikací.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rýma u mimča

(Ddejna, 18. 12. 2015 12:11)

Rýma u mimča je hrozná, jak neumí smrkat a odsávačka je o strach. Takže já vytírám preventivně nosík kapičkami Quixx Baby a zatím dobrý. Mám s mořskou vodou dobrou zkušenost i u starších dětí.

novorozenec

(Eva, 27. 8. 2015 15:13)

Náš novorozený syn měl po porodu ucpaný nosánek, tak jsme ho vždy prokápli mořskou vodou a vyčistili vatovou tyčinkou...používáme Quixx baby a je to i výborná prevence proti rýmičce.

Re: novorozenec

(Mirka, 24. 9. 2015 20:10)

Quixx baby nám doporučila dr. pro nejmenšího syna - novorozence právě jako prevenci před rýmou,že když budeme kapat,nosánek se vyčistí....máme ještě klučinu ve školce,tak aby si to nepředávali....zatím se držíme,což je super!!!

Re: novorozenec

(Lura, 7. 10. 2015 21:47)

My taky kapeme Quixx Baby,doporučili nám ho k péči i při odchodu z porodnice...

Re: novorozenec

(Lura, 7. 10. 2015 21:48)

My taky kapeme Quixx Baby,doporučili nám ho k péči o nosánek i při odchodu z porodnice...

Re: novorozenec

(Zita, 8. 10. 2015 19:54)

Taky používáme pro našeho miláčka Quixx baby jako prevenci a k čištění nosánku...od naarození...

Re: novorozenec

(Kalamajka, 1. 12. 2015 18:10)

Jé, já mám taky pro prďolku kapičky s mořskou vodou Quixx Baby, doporučila mi je kamarádka, co je dětská sestřička, že jsou dobré i jako prevence. Tak vždycky kápnu trošku na vatový tamponek a opatrně vytírám nosík. Rýmy se hodně bojím, neumím si představit trápit mrňouse odsávačkou...

Rýma

(Inka, 27. 8. 2015 7:58)

Snažím se rýmě předcházet a čistit nosánek...na doporučení jsem pořídila Quixx baby kapičky a každý den malinké kápnu :o) Zatím držíme :o)

rýma a kašel

(Kamila, 23. 7. 2015 9:43)

Nám se na kašel osvědčilo psí sádlo (nebo nějaká taková mastička) - mazat na hrudníček a bavlněné bodyčko či plínu - a spát.
Když rýma, tak vyvýším matraci v oblasti hlavy a trupu, dávám na topení mokré ručníky pro zvlhčení...a do nosu máme celá rodina nejraději mořskou vodu Quixx...pro nejmenší miminka ve formě kapiček Quixx baby. A odsávat a odsávat...

Souhlas

(PetulkaR., 5. 1. 2012 16:26)

Souhlasím, hlavní je zbytečně neplašit :-)