Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oblečení

16. 2. 2011

Záleží na Vás, jak budete svoje miminko oblékat a převlékat. Mě ze začátku přišlo nesmyslné převlékat miminko na spaní na noc do něčeho jiného, než v čem je na den. Ale rychle jsem změnila názor. Přes den mívá Borisek na sobě body, na něm tričko nebo mikinu a na nohách tepláky a ponožky, když je teplo a punčocháče s teplákama, když je chladněji. Rukavice ani čepici mu nedávám. V noci spí jen v overalu, zavinutý v zavinovačce, takže zima mu není, dávám ale čepičku, protože mu na noc příliš netopím - je to zdravé. Je to podle mě lepší, protože v overalu ho nikde nic netlačí ani neškrtí. Ale pokud se rozhodnete dávat miminku třeba jen body a dupačky, nevidím problém, proč by v tom nemohl být neustále.

Uvedené počty i velikosti berte s rezervou – nemusíte jich tolik využít, ale počítejte s tím, že miminko si někdy ublinkne, někdy mu proteče plínka apod. tak ať nemusíte neustále prát. Velikosti se hodně liší – i jeden výrobce může mít na dvou různě velkých věcech napsanou jednu velikost – takže to berte jen orientačně.  Také se výbava liší podle ročního období, kdy se vám miminko narodí. Já mám Ledňáčka – takže je to teplá výbava – je jasné, že v létě nebudete miminko navlékat do punčocháčů a mikin.

Mám jedno měsíční miminko, tak uvítám připomínky zkušenějších do komentářů.

Body – používám jako spodní prádlo – na ty s krátkým rukávem dám většinou ještě tričko, na ty s dlouhým dám mikinu a přizpůsobím tomu teplotu domácnosti. Velikost 56 je nejmenší, kterou jsme alespoň trochu využili, jinak samé větší. Optimálně Vám postačí od každého tak 5 kousků od každé velikosti (jestliže nechcete prát často, pořiďte si jich i vícero). Vyplatí se nakoupit celo-rozepínací – obzvláště první dny budete mít strach cokoli miminku přetáhnout přes hlavičku J

Dupačky – naučili mě na ně v porodnici, ale použila jsem je snad jen prvních pár dní – teď mi jen ve skříni zabírají místo a vůbec je nepoužívám. Jestliže je chcete používat, vyplatí se nakoupit ty, které mají rozepínání mezi nožkama, abyste nemuseli při každém přebalování vysvlékat. Myslím, že troje od každé velikosti by mohly stačit.

Overal – zase velmi doporučuji celo-rozepínací, ne ty přes hlavu. My je máme na spaní a dost je využijeme. Od každé velikosti těch 5 by zase mělo být optimální.

Trička – používám je na body, jako další vrstvu – vůbec si je ale nemusíte kupovat – nejsou zase tak potřeba.

Mikiny, svetry – využívám, když je doma chladno, na ven apod. Nejlepší jsou rozepínací, jestli s kapucí nebo bez ní je na vás. Ale třeba pro chození ven je lepší kapuce – chrání i krček a nemusíte přemýšlet nad nějakou šálou J

Tepláčky – ty nosíme téměř stále. Tři od různých velikostí by měly stačit. Když mám doma chladněji, dávám pod ně ještě punčocháče, ale chodí i bez nich

Punčocháče – ty má Borisek na sobě téměř pořád – máme asi čtvery, ale dvoje by taky stačily.

Ponožky – hodí se buď klasicky pod tepláčky, nebo i na dupačky, overaly, punčocháče – jako přichycení. Miminko hodně kope nohama, takže se často stává, že se zamotá. My jsme jich dostali asi miliardu :-D Podle mě jich není potřeba kupovat moc, nevidím způsob jak je zašpinit :-D Teplé ponožky samozřejmě dáte naven.

Rukavice – teplé na ven stačí jedny – nešpiní se. Bavlněné se dávají na doma, aby si miminko neškrábalo obličej. My to nepoužíváme, Borisek se neškrábe, ale myslím, že dva páry by mohly stačit (může si je poblinkat apod., tak ať máte jedny náhradní)

Čepice – bavlněné na doma – některá miminka mají radši teploučko J myslím že 2-3 by mohly stačit. Teplé naven – stačí jedna. Já dávám pod teplou i jednu bavlněnou – přeci jen mi na dětskou pokožku přijde lepší. Zase je to věc, které dostanete spoustu.

Kombinéza – na zimu (podzim, jaro) se určitě hodí. Klidně kupte o číslo až dvě větší. Já mám pro tříměsíční miminko, a jsem ráda, vydrží mi až do jara. Také se vyplatí koupit teplejší (nejlépe fleesový) overal. Mám dva jeden větší druhý menší (oba jsou taky od těch 3 měsíců – podle číslování)

A samozřejmě je ještě tisíc věcí, které se Vám prostě jen budou líbit :-D

Tento seznam je orientační, jak už jsem psala, není potřeba mít toho tolik, ale já jsem děvče pohodlné a nechce se mi prát dvakrát do týdne poloprázdnou pračku – takhle peru jednou týdne (někdy i méně často) zaplním celou pračku a mám klid :-D

A málo z nás bydlí v divočině 100 km od nejbližšího města – vždycky se dá něco dokoupit, případně objednat z internetu J

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

uqxgnrehinsy

(pfvjus, 6. 5. 2022 22:01)

hydroxychloroquine usmle https://keys-chloroquineclinique.com/

zreeshrbkbml

(plllmm, 6. 5. 2022 16:04)

hydroxychloroquine eye https://keys-chloroquineclinique.com/

Reading the unknown blood exigencies guidelines

(Ageoliolahap, 24. 7. 2018 19:39)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang par vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-inde-france/

moje zkusenosti

(Misa, 16. 2. 2011 10:07)

Ahoj,tak ti to teda okomentuju :)
k puncochacum-syn jich ma asi 6,za prve jsem do nich blazen:) a za druhe je nosi nejvic,na doma ma body plus puncochace,amme v byte teplo(mimo doby,co je nemocny a musime hodne vetrat a mit zimu),davam tez pod kalhoty,kdyz jdeme ven.takze ja doporucuju jich mit vic nez 3,protoze jak zacne lezt,je to nejpohodlnejsi,da se v nich vic hybat a treba ten nas nesnese nic tesnejsiho,nebo co ma uzsi gumu.
ponozky-tech mame taky plno,ale syn ma docela velkou nohu,takze co jsme meli koupene dopredu mel jen par dni :) takze doporucuju jen treba 2-3pary a pak kupovat s mimcem-stejne tak s vetsinou veci,protoze jsme meli takove pekne,ktere ani neunosil :(,ale jinaki jich mame ted hodne,protoze (nevim jak)ale poti se mu dost nohy,takze menime casto :)-a to mi nekdo tvrdil,ze malym detem se nohy potit nemuzou :)
To by bylo tak vsechno.
P:S.moc pekne stranky

Re: moje zkusenosti

(Anička, 16. 2. 2011 12:51)

Díky za pochvalu :-)
To ono to je myšleno opravdu spíš na začátek, aby nic nechybělo a nemusela jsi hned po porodu shánět a lítat po obchodech. My punčocháčků taky máme hafo a ještě jich pár koupím (taky se mi děťátko v punčocháčích líbí :-) ).
Ale moc díky za komentář :-)

Re: Re: moje zkusenosti

(PetulkaR., 17. 2. 2011 11:48)

přidávám se k tomu, že punčocháčky nikdy nestačí...Mám troje froťáky, teplé a troje tenké a nestačí to. Za prvé Elenka roste jak drak, takže už je jí většina krátká a to i tehdy, když nemá látkovou plenu :-( . A za druhé - jedny má na sobě, druhé mám přichystané v tašce, kdyby náhodou. A pak koukám, že nemá co na sebe :-D

Re: Re: moje zkusenosti

(Misa, 16. 2. 2011 13:10)

Ja vim,jen jsem chtela dodat zase moje poznatky :) bylo by skoda si to nechat pro sebe,navic mimco roste hrozne rychle,takze treba se to hodi pak i tobe ;)

na začátek stačí

(PetulkaR., 16. 2. 2011 18:30)

tohle bohatě stačí, neb se vám může stát jako u nás, že mimčo bude větší, ba co víc hlavně rychle poroste, takže my už ani né ve dvou měsících měnili vozový park oblečení.
Jako výhodu shledávám polodupačky a tepláčky, protože jak to nemá šlapky, tak to může nosit déle, než když mu dupajdy pnou na ramínkách.

A za mě doporučuju mimíska na noc převlíkat. Přece jen přes den se s ním mazlíte vy, tatínek a další rodina, taky se určitě trošku zpotí, takže mi příjde dost blbé dát mimčo do postýlky v tom, v čem bylo celý den. Já taky si beru na spaní pyžamo a nelezu do postele v teplácích ;-)
My máme postýlky dvě, ale pokud se stane, že jde chrnět do své noční postýlky, tak pod ní dám plenu, aby "nezašpinila" povlečení....

Jo a nevím jak to, ale naše Lála dokáže ponožky ušmudlat jak furt rejdí nohama :-D

Re: na začátek stačí

(Anička, 17. 2. 2011 10:23)

Peti díky za komentář :-)
Já taky převlékám, ze začátku mi to přišlo divný, že přece se miminko nešpiní a tak. Ale začala jsem převlíkat a je to vlastně takový spací rituál - nakrmit, převlíknout, zavinout a spát (teda někdy se musí ještě jednou nakrmit, ale většinou to funguje) :-D

Re: Re: na začátek stačí

(PetulkaR., 17. 2. 2011 11:43)

taky to tak máme. Vykoupat, přebalit, oblíknout pyžámko, nakrmit a uložit. A do 10 minut je v limbu, pokud už neusne u prsa :-D

A pokud teda necce někdo dítko převlíkat na noc zvlášť, tak bych byla za, aby dostalo na noc čisté oblečení, v kterém bude pak celý den a pak na noc zase čisté...

vybavicka

(Mischaaa, 16. 2. 2011 16:02)

jen bych se chtela zeptat - ty davas mesicnimu miminku teplacky?? netlaci ho to na brisko? podle me to teda moc vhodne neni, dupacky jsou prece jen lepsi..
a to se daji sehnat teplaky s rozepinacim spodkem?
a puncochacky se taky asi moc rozepinat nedaji :-)
my mame holcicku listopadovou, takze ted trimesicni - doma chodime jen v bodycku a kdyz je chladneji, tak pridam ponozky... nejak se nam totiz malicka poti..
ale jestli muzu dat jednu radu, nevim, jak mate doma, ale zda se mi, ze asi vam tam nemrzne jako venku..takze si ho neprehrivej a teplotu zkousej podle hrudnicku, rucky i nozky muzou byt chladnejsi..vis, jen aby pak nebyl moc nachylny a potom i casto nemocny to v cem mas maleho doma, ja chodim v tom samem ven...:-) ale rikam, podle nas tezko soudit, mala se dost poti...
a cepicka na noc prave pry mc zdrava neni, prehriva se hlavicka ;-)

Re: vybavicka

(Mischaaa, 16. 2. 2011 16:06)

jinak overalek na spani je super, kdyz byla mala mensi, tak v nem taky spinkala... ale ja ji rozhodne neprevlikala zvlast na den, zvlast na noc.. klidne v tom overalku byla cely den :-)
jiank mas to hezky napsane, samozrejme sis s tim dala praci a nekterym maminkam tu praci usnadnis :-) ja mam ditko starsi, tak to treba vidim jinak, tak jak ty to treba uvidis, az bude mit Borisek taky tri mesice :-)

Re: vybavicka

(Mischaaa, 16. 2. 2011 16:06)

jinak overalek na spani je super, kdyz byla mala mensi, tak v nem taky spinkala... ale ja ji rozhodne neprevlikala zvlast na den, zvlast na noc.. klidne v tom overalku byla cely den :-)
jiank mas to hezky napsane, samozrejme sis s tim dala praci a nekterym maminkam tu praci usnadnis :-) ja mam ditko starsi, tak to treba vidim jinak, tak jak ty to treba uvidis, az bude mit Borisek taky tri mesice :-)

Re: vybavicka

(PetulkaR., 16. 2. 2011 18:32)

my teda máme dupačky, co mají širokou gumu, takže se nezařezávají....a ta čepčka je na spaní občas fajn, zvlášť pokud je mímo zimomřivé, nebo máš v místnosti, kde spíš jen 15°C

Re: vybavicka

(Anička, 17. 2. 2011 10:20)

Ahoj,
děkuji za komentář.
Máme tepláčky, které nejsou pevné přes bříško, nijak ho nestahují. Navíc používám látkové plíny a tepláčky končí na nich (guma prostě nejde kolem bříška ale kolem plíny). A to máš pravdu, že ty rozepínací dole nejsou, ale nedá tolik práce je obléknout (jako třeba dupačky, které přetahuješ až na ramínka).
Také jsem zezačátku psala, že každé mamině vyhovuje něco jiného, mě zrovna ty dupajdy nee :-D
Doma nemáme moc teplo, nemám to ráda a Bobíka určitě nepřehřívám. Tu čepičku jsem myslela jak psala Peťa - když spí miminko v místnosti, kde je chladněji a i ta poznámka že je to zdavější se týká té nižší teploty na spaní, ne té čepičky - ale Bo začal protestovat, takže čepičky už nemá ani na noc - staly se z nich venkovní záležitosti :-D

Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se stránky líbí :-)

komentář

(Kájina, 16. 2. 2011 13:29)

jeee, tak já sem taky něco písnu k tématu. Malé jsem punčocháčky nedávala vůbec - lépe se mi oblíkaly dupačky a polodupačky a přijde mi to pro mimčo pohodlnější a hlavně se dají vyžehlit, tak mi to přislo vhodnější. Ponožky jsem nepoužívala také vůbec - moje malá kopala i v zavinovačce, tak ji vydržely tak dvě vteřiny na nožce a ty z gumičkama jsem ji dávat nechtěla (i já nemám ráda spaní v ponožkách). Hodně jsem využila overálky (i na denní nošení byly moc fajn). Jinak malá byla dost blinkací, tudíž tvoje počty by nám rozhodně nestačily (jsem převlíkala prakticky po každém jídle :-().

Re: komentář

(Anička, 16. 2. 2011 13:49)

Díky za komentář :-)
Psala jsem, že počty jsou orientační - někomu by bylo moc, Vám málo :-))
Mě v těch dupačkách vadí, že se do toho musí celej navlíkat a většinou jak se vrtí, tak se zasekne nožičkama uprostřed a nemá je v nohavičkách - v tom mi ty tepláčky a punčocháčky vyhovují, že i když se v tom vrtí, tak se mu to nikde nezasekává :-)
Ale děkuji za poznatky :-)